Entrada destacada

RESUM IV JORNADA ALMENAR LECTOR 2016

divendres, 16 de novembre de 2012

II Jornada d'Almenar Lector debat sobre "Lectura, llibres i ordinadors"

21/10/2012

LECTURA, LLIBRES I ORDINADORS
ALMENAR

Almenar Lector
La II Jornada d’Almenar Lector és una de les activitats realitzades dins el programa Municipi Lector. Iniciatives com aquesta estan orientades a que aquest projecte arribi a la totalitat del municipi superant la tanca dels lectors captius que són a les escoles.
Varem proposar aquesta temàtica per tractar d’orientar-nos davant un fenomen que ja tenim aquí, la lectura a la que podem accedir a través de diverses tecnologies digitals. A més vam tractar de valorar en quin lloc quedarà la lectura en paper en un futur proper.

La problemàtica
Les noves tecnologies han canviat la manera de pensar, la manera de viure i la manera de llegir i la biblioteca és la peça clau de referència del municipi que abandera aquests canvis amb la col•laboració de la comunitat i el voluntariat per tirar endavant com a societat.
La tecnologia impactarà en la manera de llegir.
Llegir en pantalla o en paper no és tant diferent però s’ha de valorar què pot aportar cadascun dels mitjans en l’edició dels textos.

Edició
Els llibres ja no es fan de la mateixa manera. Avui tothom pot publicar a través de les plataformes digitals. Si tots podem publicar qui decidirà quins llibres mereixen ser llegits? El filtre de qualitat que suposava passar per l’editor aquí desapareix.
Qui guanya diners amb l’edició digital? google, apple, operadores de telèfon (movistar, vodafone...) amazon. En quin lloc queden les editorials tradicionals?

El llibre objecte social
Llibre = objecte social = lectura social 2.0.
En l’era 2.0 el llibre continua essent un objecte social que ara comentem i expliquem per internet. El compartim encara més. Es van creant comunitats de lectors joves, aquesta franja d’edat és la més activa en les comunitats lectores online. Els joves llegeixen i comparteixen la lectura i expliquen els seus punts de vista. En aquest sentit la lectura digital pot ser més participativa i més crítica.
Però això té un cost que encara està per avaluar, sembla ser que a poc a poc començarem a pagar per llegir. Pagarem per accedir al núvol igual que paguem, per exemple, per tenir el canal plus.

Tema privacitat de dades
Es considera que el què tu llegeixes és informació privada. Quina informació té google de nosaltres? Les nostres dades personals són molt interessants per les plataformes digitals. Paguem amb les nostres dades.
Cal fer pedagogia als joves explicant-los com els espais de facebook, twitter... no són tan privats. Un nen o un jove poden quedar molt desprotegits perquè qualsevol expressió emocional roman i és a l’abast de qualsevol desaprensiu.

Continuarem llegint o no?
Continuarem llegint però sorgiran nous reptes a nivell personal. Ens costarà concentrar-nos per llegir perquè tindrem moltes més opcions de lleure que abans. A la xarxa el que s’ofereix com a cultura o com entreteniment no queda partionat i sempre es necessitarà una educació prèvia per tenir criteris de selecció.

El que ens espera

• Es treballa en un procés força avançat en la creació de la plataforma digital de préstec a les biblioteques pensant que el 40% de la població de Catalunya té carnet de biblioteca.
• La vida dels llibres estarà compartida amb la lectura digital perquè el món digital ens envairà de mica en mica inevitablement.
• Les biblioteques tindran un paper rellevant en l’era digital que exigirà anar canviant el seu perfil. La seva funció està en la línea de facilitar als ciutadans l’accés a tota aquesta oferta digital.
• Les biblioteques i escoles estan preparades per aquest canvi.
• La velocitat de la implantació de les noves tecnologies és de vertigen però cal que la gent aprengui a tenir criteri en les cerques i actitud crítica davant les noves tecnologies. No tot canvi tecnològic suposa un progrés, però si que és una gran oportunitat si es fa bé i a temps.
Immersió digital a les biblioteques de Lleida
• Hem de ser realistes obrir tot el ventall de possibilitats, però sabent que de moment coexistiran els dos models de lectura: en suport paper i en suport electrònic.

En tota aquesta reflexió hi participaren Carme Fenoll (Cap del Servei de Biblioteques) que insistí en veure com una oportunitat aquest canvi en la forma de llegir i conscient d’aquest canvi acompanyarà la transformació de les biblioteques perquè els ciutadans continuïn tenint opcions reals per continuar llegint sigui quina sigui la seva posició social.
Neus Arqués, com analista digital, ens traçà el panorama de les tecnologies que anem tenint a l’abast. Insistí en que és un pas més –ni panacea ni desastre- que s’ha d’aprofitar amb decisió però també amb criteri i prudència.
Jaume Samarra, professor i psicopedagog, parlà de la utilització dels mitjans digitals en l’ educació. Es manifestà a favor d’apostar per un canvi decidit, per una immersió gairebé total, encara que conscient de la formació del professorat i els canvis organitzatius que suposaria als centres. Es mostra optimista respecte l’aportació dels jocs electrònics en la formació de l’alumnat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada